Център по дентална медицина 1 Русе
Дентални услуги и образна дентална диагностика

Актуално

СИЛАНИЗИРАНЕ 2020

През месец септември 2020г. стартира Националната за кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 г.

Зъболекарите от Център по дентална медицина 1 Русе, ул. Николаевска 66, които ще прегледат Вашето дете и ще Ви обяснят дали има нужда от силанизиране са:

д-р Цветанка Доганова   – к-т 401

д-р Мариета Георгиева  – к-т 214

д-р Ренета Данева          - к-т 213

д-р Светлана Златева    - к-т 212

д-р Сава Колев               - к-т 204

тел: 082 82 37 97, 082 82 37 97/234

8:00 – 12:00

13:00 – 16:00

Какво е силанизирането?

Силанизирането е профилактично покритие със силанти на здрави, дълбоки фисури/бразди на първите постоянни молари (6-тите зъбки) при децата. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от развитието на кариес и разрушаване.

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална защита?

Постоянните молари и премолари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки бразди и вдлъбнатини (фисури). Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници - шестите зъби. В устата емайла „узрява" през следващите две години след пробива и достига своята максимална твърдост. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, анатомичните особености и поради по-слабата минерализация, шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения, които могат да доведат до изваждането им!

Каква е функцията на силанизирането?

Силантите предпазват дъвкателните повърхности на първите постоянни молари (6-тите зъбки) от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и агресивните фактори в зъбната плака. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%.

Кога се поставят силантите?

Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби и по преценка на Вашия зъболекар. Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават и от родителите. Поставянето на силанти е лесно и безболезнено за детето.

За повече информация следете фейсбук-страницата на Център по дентална медицина 1 Русе и официалната страница на програмата www.oralnaprofilaktika.bg.